29 HAZİRAN 2021
Fahrettin Altun: İnternet gazeteciliği için hukuki düzenlemelere ihtiyaç var
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Toplumun ülke ve dünyadaki gelişmeler hakkında gerçek, doğru ve güvenilir haberlere ulaşması sağlıklı bir demokrasi için vazgeçilmez bir unsurdur. Dolayısıyla hakikate dayalı habercilik demokrasiyi güçlendirirken, çarpıtma ve yalan üzerine kurulu tahrif haberciliği demokrasiye büyük zararlar vermektedir” dedi.
18 EYLÜL 2021
Erdoğan: Sosyal medyayla ilgili attığımız adım gençliği rahatlatmak için
Yeni bir ‘sosyal medya yasası’ AKP’nin gündeminde. Erdoğan daha önce platformlar hakkında “Ben şahsen bu sosyal medyaya hiç olumlu bakmıyorum ve Meclis’in açılmasıyla birlikte de sosyal medyaya yönelik bir çalışmanın yapılması gereğine inanıyorum” demişti. Bugün Mersin’de konuşan Erdoğan, “Bu yasa için kimler endişelenmeli, biz gençler olarak endişelenmeli miyiz” diye soran bir gence, “Hiç endişelenmeyin, çok rahat olun. Bizim sosyal medyayla ilgili attığımız adım, özellikle gençliğimizi çok daha huzurlu, rahat hale getirmek için” cevabını verdi.
11 ARALIK 2021
Erdoğan: Sosyal medya demokrasi için ana tehdit
Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi’ne video mesajla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sosyal medya, günümüz demokrasisi için ana tehdit kaynaklarından birine dönüşmüştür” dedi.
22 NİSAN 2022
AKP’nin ‘seçim hazırlığı’: Sosyal medya ve haber siteleri için 60 maddelik taslak
AKP’nin yaklaşık sekiz aydır üzerinde çalıştığı dezenformasyon düzenlemesinde sona gelindi. Yasa teklifinin taslak metni tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık ettiği AKP Merkez Yürütme Kurulu toplantısında yaklaşık 60 maddeden ve üç bölümden oluşması öngörülen taslak metnin sunumu yapıldı.
11 MAYIS 2022
AKP ve MHP’den ‘sosyal medya yasası’ için ‘kapalı’ toplantı
AKP ve MHP, kamuoyunda “sosyal medya düzenlemesi” olarak bilinen kanun teklifi için TBMM’de kapalı toplantı yaptı. Toplantıda bant daraltmadan reklam yasağına kadar “sosyal medya üzerinde uygulanacak yaptırımların” masaya yatırıldığı öğrenildi.
26 MAYIS 2022
Sosyal medyaya sansür yasası teklifi TBMM’de
AKP ve MHP vekillerinin hazırladığı ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklif ile internet haber siteleri Basın Kanunu kapsamına alındı. Resmi ilan verebilme ve yayın yoluyla işlenecek suçların kapsamına internet haber siteleri de eklendi.
27 MAYIS 2022
7 gazetecilik örgütünden ‘dezenformasyon yasası’na tepki: “Sansürü artırır, geri çekin”
Basın örgütleri yaptıkları yazılı açıklamada mesleklerini doğrudan ilgilendiren bu kanun teklifinin, gazetecilik örgütlerinin görüşü alınmadan, bir grup siyasetçi ve bürokrat tarafından kapalı kapılar ardında hazırlandığına dikkat çekti. Basın örgütleri, “Cumhuriyet tarihinin en ağır sansür ve otosansür mekanizmalarından birine yol açabileceği endişesiyle, “dezenformasyonla mücadeleyi” değil gazeteciliğe baskıyı artırmak üzere tasarlandığı anlaşılan bu kanun teklifinin acilen geri çekilmesi çağrısında bulunuyoruz” açıklaması yaptı. Açıklamada Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye Ulusal Komitesi, Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Basın Konseyi, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC) imzası yer aldı.
28 MAYIS 2022
AKP’li Mahir Ünal’dan ‘dezenformasyon yasa teklifi’ açıklaması: ‘Kısıtlanmasın diye böyle bir çalışma yapıyoruz’
AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, AKP ve MHP’nin basın ve sosyal medyaya ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifine ilişkin konuştu. Ünal, “İfade hakkı, eleştiri ve basın özgürlüğü kısıtlanmasın diye böyle bir çalışma yapıyoruz” dedi.
1 HAZİRAN 2022
İletişim Başkanı Fahrettin Altun: ‘İfade hürriyeti geçmişte olmadığı kadar güvence altına alınmıştır’
İktidar tarafından hazırlanan ve bu hafta TBMM gündemine gelecek olan ‘sosyal medya yasası’ gündemdeki yerini korurken; İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Medya özgürlüğü ve ifade hürriyeti geçmişte olmadığı kadar bugün genişletilmiştir, güvence altına alınmıştır” iddiasında bulundu.
6 HAZİRAN 2022
CHP’den ‘sansür yasası’na muhalefet şerhi: Toplumsal muhalefeti bastırma yasası
CHP, Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Önemli Değişiklikler Öngören Kanun Teklifi’ne yönelik muhalefet şerhini TBMM’ye sundu. CHP’li vekiller Onursal Adıgüzel, Tuncay Özkan ve Burak Erbay imzasıyla sunulan muhalefet şerhinde özellikle “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu düzenleyen ve hapis cezası öngören 29. maddeye yönelik eleştiriler dikkat çekti. CHP’nin şerhinde kanun teklifi “toplumsal muhalefeti bastırma yasası” olarak adlandırıldı.
9 HAZİRAN 2022
Sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenleme, TBMM Adalet Komisyonu’nda
AKP ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine, TBMM Adalet Komisyonu’nda başlandı.
14 HAZİRAN 2022
Fahrettin Altun’dan ‘sosyal medya yasası’ açıklaması
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, internet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar getiren kanun teklifiyle ilgili “Türkiye aleyhinde dezenformasyon yapan, yalan haber üreten kesimlerin rahatını bozan bu yasal düzenlemenin, demokrasinin, basın özgürlüğünün, kişilik haklarının temellerini güçlendireceğine inanıyorum” açıklamasında bulundu.
15 HAZİRAN 2022
‘Sansür yasası’ komisyondan geçti
Basın ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar getiren düzenleme TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçti. Bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülen ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçunun yer aldığı 29. madde de kabul edildi.
17 HAZİRAN 2022
Dezenformasyon yasasına HDP ve CHP’den şerh: Kaosu tetikler
“Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”ne dair Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) şerh düştü. HDP şerhinde “Sorgulamayan, gerçekleri ortaya çıkarmayan ve susturulmuş bir toplum hedeflenmektedir. Bu yönüyle bir sansür ve susturma yasasıdır”, CHP şerhinde “Düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğüne baskı uygulanmasına meşruluk kazandırılacaktır” dedi.
21 HAZİRAN 2022
Gazeteciler Taksim’den haykırdı: Habercilik yok edilmek isteniyor
Basın meslek örgütleri, “dezenformasyon yasası” olarak bilinen ve Basın Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifini İstanbul-Şişhane’de protesto etti. Gazeteciler, internet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifinin basın tarihinin en ağır sansürlerinden birisi olduğunu vurguladı.
21 HAZİRAN 2022
Basın meslek örgütlerinden sosyal medya yasasına tepki: “Aslında ikinci bir RTÜK oluşturuluyor”
Basın meslek örgütleri, internet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifini İstanbul’da düzenledikleri basın toplantısıyla protesto etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, tek sesli toplum yaratmak isteyen iktidarın farklı düşüncelerden korktuğunu belirterek, bu teklife karşı ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
22 HAZİRAN 2022
Ankara’da gazeteciler sansür yasasına karşı kalemlerini bıraktı: “Bu yasada basın özgürlüğü yok; susturma, korkutma ve hapsetme var”
Meclis’te görüşülen ve sansür yasası olarak da anılan, muhalif medyaya yönelik baskıları artıracak yasa tasarısına karşı gazeteci örgütleri Ankara’da sokaktaydı. Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, DİSK Basın-İş, Ankara Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, KESK Haber-Sen, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın çağrısıyla Ulus Heykel önünde toplanan gazetecilerin eylemine çok sayıda milletvekili, çeşitli sendikaların ve meslek örgütlerinin temsilcileri de destek verdi.
22 HAZİRAN 2022
Akşener, grup toplantısında kürsüyü Nazmi Bilgin’e bıraktı: ‘Bu yasa bir sansür çorbası; kahrolsun istibdat, kahrolsun sansür!’
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında kürsüyü Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’e bıraktı. Bilgin, ‘sansür yasası’na ilişkin “Bu yasa bir sansür çorbası. Hala daha bu 20 yılın sonunda ne yazık ki kanun hazırlamayı bile öğrenememişler. Bu yasayla ceza vermek için suç oluşturuluyor” dedi.
22 HAZİRAN 2022
Seçim Güvenliği Platformu’ndan muhalefete ‘sansür yasası’ tepkisi: ‘Zaten gidecekler’ rehavetindeler!
Seçim Güvenliği Platformu (SGP) ‘sansür yasasının’ eşitsiz propagandanın önünü açacağını kaydederek, muhalefetin konuya yeterince ilgi göstermediğini belirtti. Platformdan yapılan açıklamada, “Partilerin, milletvekillerimizin bu kanun teklifini önlemek için Genel Kurul oturumlarına tam kadro katılmalarını talep ediyoruz, bekliyoruz” denildi.
22 HAZİRAN 2022
‘Dezenformasyon teklifi’ görüşmeleri ertelendi
AKP ve MHP tarafından Meclis’e getirilen ‘dezenformasyon teklifi’ olarak nitelenen kanun teklifinin görüşmeleri ertelendi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, görüşmelerin ertelenmesine dair sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Basın Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun teklifinin TBMM Genel Kurul görüşmeleri, girişimlerimiz sonucu üzerinde parti gruplarının daha fazla müzakere edebilmesi için bu hafta ertelenmiştir” dedi.
23 HAZİRAN 2022
Kulis: Mahir Ünal ve bazı AKP’liler sansür yasasına imza atmadı
Kulis bilgilerine göre, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen Dezenformasyon Yasası’, AKP’yi ikiye böldü. AKP’li bazı milletvekillerinin ve AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın yasaya imza atmadığı öne sürüldü. Yasada itiraz edilen maddelerde değişime gidilebilir.
29 HAZİRAN 2022
Sansür yasası yeni yasa dönemine ertelendi
AKP ve MHP’nin sansüre yol açacak yasa teklifi, genel kurul görüşmeleri, kamuoyundaki tepkiler ve AKP milletvekilleri arasında da bazı rahatsızlıklara neden olması sebebiyle ertelenmişti. Ek bütçe nedeniyle bu haftaya kaldığı belirtilen teklifin yeni yasama dönemine ertelenmesine karar verildiği öğrenildi.
5 AĞUSTOS 2022
Fahrettin Altun yeni kurulan birimi duyurdu: Dezenformasyonla Mücadele Merkezi
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, başkanlık bünyesinde ‘Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’ oluşturulduğunu duyurdu. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Ülkemize karşı yürütülen sistematik dezenformasyon kampanyalarına karşı İletişim Başkanlığımız bünyesinde müstakil bir birim oluşturduk. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi. Merkezimizin koordinatörü olarak atanan İdris Kardaş’ı tebrik eder, kendisine başarılar dilerim” dedi.
12 EYLÜL 2022
Adalet Bakanı Gül: ‘Ak Parti sansüre asla müsaade etmez’
Hazırlığı süren sosyal medya yasasıyla ilgili konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “AK Parti, sansüre, eleştiri ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırma yolundaki bir şeye asla müsaade etmez” dedi.
4 EKİM 2022
Basın meslek örgütleri, ‘sansür yasası’nı Meclis’te protesto etti
Meclis’teki basın kapısında bir araya gelen 10 basın meslek örgütü Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek ‘sansür yasası’nı protesto etti. Açıklamaya CHP, HDP ve DEVA Partisi’nin milletvekilleri destek verdi. Meclis önünde toplanan Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın ortak açıklaması şöyle:
”Basın Kanunu ile pek çok kanunda değişiklik yapan yasa teklifi tüm itirazlarımıza ve verilen sözlere karşın hiçbir değişiklik yapılmadan Meclis Genel Kurulu’na getiriliyor. Adı üzerinde bu kanun, basın kanunudur. Basın örgütlerinin, basın mensuplarının itirazları dinlenmelidir!
4 EKİM 2022
Basın meslek örgütlerinden çağrı: ‘Sansür yasası geri çekilsin’
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Yazarlar Sendikası, DİSK Basın İş, Basın Konseyi, PEN Yazarlar Derneği, Türkiye Yayıncılar Birliği Sosyal Medya Yasa Tasarısı’ndan çekilme çağrısında bulundu.
4 EKİM 2022
‘Sansür yasası’ görüşmeleri: İlk iki madde kabul edildi
AKP ve MHP’nin hazırladığı ‘sansür yasası’ Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başladı. ‘Dezenformasyonla Mücadele Kanun Teklifi’nin ilk iki maddesi AKP ve MHP’lilerin oylarıyla kabul edilirken, muhalefetin tüm önergeleri reddedildi. İlk iki madde haber sitelerini Basın Kanunu kapsamına alıyor, çalışanlarına basın kartına başvurma hakkı getiriyor.
6 EKİM 2022
‘Sansür yasası’ TBMM Genel Kurulu’nda: Basın kartı komisyonu üye sayısı 9’dan 19’a yükseldi
AKP ve MHP tarafından hazırladığı 40 maddelik “sansür yasası” teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinde bugün 14. Madde de kabul edildi. Basın Kartı Komisyonu’nun üye sayısı, AKP-MHP’nin “komisyonun daha çoğulcu ve katılımcı hale getirilmesi amacıyla” verdiği önergenin kabul edilmesiyle 9’dan 19’a yükseltildi.
9 EKİM 2022
Avrupa Konseyi’nden ‘sansür yasası’ eleştirisi: İfade özgürlüğüne engel
Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerinin anayasa ve yasalarının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve Konsey’in ilkelerine uygun olup olmadığını denetlemekle hükümlü Venedik Komisyonu, cuma günü konuyla ilgili “acil bir görüş” metni yayınladı. Metinde, 2023 Haziran’da yapılacak seçim öncesi yapılan düzenlemenin potansiyel sonuçları nedeniyle “endişe” duyulduğu belirtildi. “Oto sansür” endişesinin vurgulandığı açıklamada, Türkiye’deki yasaların dezenformasyonla mücadele için yeterli olduğu vurgulandı.
10 EKİM 2022
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, haftalık “Dezenformasyon Bülteni” hazırlamaya başladı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, “dezenformasyon yasası” diye anılan ancak gazeteci örgütlerince sansür düzenlemesi olarak nitelenen kanun teklifinin TBMM’de görüşüldüğü bir dönemde, “Dezenformasyon Bülteni” hazırlamaya başladı. Bültenin, haftalık olarak, İletişim Başkanlığı bünyesinde kurulan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından hazırlandığı, mail ve WhatsApp grupları yoluyla belli gazetecilere ve kurumlara dağıtıldığı öğrenildi. Merkezin başında bulunan İdris Kardaş, “Halkın hangi haberin doğru olduğunu anlaması için bu bülteni yayımlamaya başladık” dedi. Bültenin ilk sayısında, Diyanet’in gelirlerinden faiz elde ettiği, doğalgaz depolarında eksik olduğu, Türk Sahil Güvenliği’nin göçmenleri şiddet kullanarak Yunanistan’a ittiği, tarihi camiye PVC pencere takıldığı haberleri yer aldı. Haberlerin yalan olduğu belirtilerek, bilgi aktarıldı.
11 EKİM 2022
‘Sansür yasası’nın bir maddesi daha onaylandı: Kart iptalleri ve yeni şartlar
TBMM Genel Kurulunda sansür yasasının 15. maddesi de AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. Kabul edilen maddeye göre, basın kartı sahibinin, kanunda belirtilen niteliklere sahip olmadığının veya bu nitelikleri sonradan kaybettiğinin anlaşılması halinde basın kartı İletişim Başkanlığınca iptal edilecek. Basın kartı sahibinin, basın ahlak esaslarına aykırı davranışlarda bulunması halinde Basın Kartı Komisyonu kararıyla basın kartı iptal edilecek. Genel Kurul’da, teklifin 16. maddesinin görüşmeleri sırasında CHP’nin yoklama talebi üzerine, yapılan iki yoklamada da toplantı yeter sayısı bulunamadı. TBMM Başkanvekili Haydar Akar, birleşimi yarın saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.
12 EKİM 2022
TGS Ankara Şube Başkanı Sibel Hürtaş’ın Meclis’e girişi yasaklandı
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı, gazeteci Sibel Hürtaş’ın TBMM’ye girişine yasak getirildi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Yasa çıkmadan yasanın uygulamasına Meclis Başkanlığımız başlamış öyle görülüyor. TGS Ankara Şube Başkanı Sibel Hürtaş’ın Genel Kurul basın bölümüne alınmasına bir yasak gelmiş. Bu doğru değil, kabul edilemez. Basın hürdür sansür edilemez ilkesine çok aykırı ayrıca gazetecilerin görevini yapmasını engellemekte TBMM Başkanlığı’nın işi değil” dedi.
12 EKİM 2022
‘Sansür yasası’ teklifinin birinci bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı
Basına ve sosyal medyaya yönelik yeni yaptırımlar içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda birinci bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Teklifin birinci bölümünde yer alan maddeleri üzerinde söz alan muhalefet milletvekilleri, düzenlemelere yönelik eleştirilerde bulundu.
13 EKİM 2022
CHP Milletvekili Burak Erbay, ‘Dezenformasyonla Mücadele’ yasa teklifini TBMM kürsüsünde çekiçle telefonunu kırarak protesto etti
Çarşamba gecesi, maddenin görüşmelerine geçilmesi üzerine CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay bu yasayla gençlerin özgürlüğünün elinden alınacağını belirterek, yanında getirdiği çekiçle telefonunu kırdı. Erbay’ın protestonun ardından CHP’li vekiller de ayağa kalkarak ‘Sansüre hayır’ sloganı attı. HDP’li milletvekilleri de ‘Gazetecilik suç değildir, özgür basın susturulamaz’ yazılı pankart açtı.
13 EKİM 2022
Sansür yasasının 18 maddesi daha geçti: Muhalefetin protestosuyla görüşmeler yarım kaldı
TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren ‘sansür yasası’nın 16’dan 28’e kadar olan maddeleri kabul edildi. Yasanın ‘dezenformasyon’ suçunu düzenleyen en tartışmalı maddelerinden 29’uncu maddenin görüşülmesine geçildiğinde muhalefet vekilleri sloganlar ve alkışlarla protestoya başladı, Başkanvekili oturumu kapatmak zorunda kaldı.
13 EKİM 2022
TCK’ye ‘dezenformasyon suçu’ ekleyen düzenleme Meclis’ten geçti
Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Muhalefetin, yasa metninden çıkarılması veya öngörülen cezanın indirilmesi, sanıkların tutuksuz yargılanması yönündeki uzlaşma çağrılarına karşın, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçunu” düzenleyen 29’uncu madde, değişiklik yapılmaksızın geçti.
13 EKİM 2022
Sansür yasasını Meclis’ten geçirip ‘hatıra fotoğrafı’ çektirdiler
Kamuoyunda ‘sansür yasası’ olarak bilinen 40 maddelik kanun teklifinin kalan 12 maddesi de TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. AKP ve MHP milletvekilleri imzalarını koydukları düzenlemeyi Meclis’ten oyçokluğu ile geçirdikten sonra ‘hatıra fotoğrafı’ çektirdi.
15 EKİM 2022
Ankara Barosu: ‘Sansür yasası’ hukuki değildir
Ankara Barosu, TBMM’den geçerek yasalaşan ‘sansür yasası’na ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada “Bir kanun maddesi, pozitif hukukta vücut bulmuş olsa da temel haklara ilişkin uluslararası sözleşmeler ve Anayasaya uygun değilse; o hükmün, hukuk devleti ilkesine uygun olduğundan söz edilemez” ifadelerine yer verildi.
18 EKİM 2022
‘Sansür yasası’ yürürlüğe girdi
İktidarın ‘dezenformasyonla mücadele’ olarak tanımladığı sosyal medya yasası, Meclis’te kabul edilmesinin ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
18 EKİM 2022
Dezenformasyon Bülteni’nin ikinci sayısı: Bartın’da gerekenden fazla tedbir alınmış!
İletişim Başkanlığı, Dezenformasyon Bülteni’nin 9-16 Ekim tarihlerindeki haber ve içeriklere odaklanan ikinci sayısını yayınladı. Dezenformasyon Bülteni’nde, 41 işçinin can verdiği Bartın’daki maden katliamı öncesinde gereken önlemlerin alındığı öne sürülerek, “Kazaya ilişkin ‘Sayıştay raporlarındaki uyarı ve öneriler dikkate alınmadı’ iddiası doğru değildir” ifadeleri kullanıldı. Bültende, Sayıştay raporundaki ‘Solunabilir ve Patlayabilir Tozla Mücadele’ başlığı altındaki bilgilerin çarpıtılarak dezenformasyona konu edildiği savunularak, “Söz konusu Sayıştay raporlarındaki öneriler dikkate alınmış, hatta mevzuatın gerektirdiğinden fazla tedbir alınmıştır” gibi sözlere yer verildi.
18 EKİM 2022
CHP ‘sansür yasası’nı AYM’ye taşıdı
CHP, sansür yasasının 29. maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuru sonrası açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Kendi yalanlarını gerçek gibi sunmak, gerçekleri yalan diye nitelemek yasasıdır ve kabulü mümkün değildir” diye konuştu.
18 EKİM 2022
AKP’li Mahir Ünal 29’uncu maddeye ilişkin konuştu: ‘Burada sansür nerede?’
AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, sansür yasasının en çok tartışma yaratan 29. maddesine ilişkin açıklamada bulundu. Ünal, “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” başlığı altında yeni bir suç türü oluşturarak bu suçu işleyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören maddeyle ilgili “Getirilerini konuşmak yerine önümüze 29. madde sürülüyor. Ben de diyorum ki, burada sansür nerede” dedi.
19 EKİM 2022
211 edebiyatçıdan ‘sansür yasası’na karşı ortak açıklama
Geçtiğimiz günlerde TBMM’den geçen “sansür yasası” AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da onaylamasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. 211 edebiyatçı, “sansür yasasına” karşı ortak açıklama yaparak, “Susmayacağız” dedi. Aralarında Oya Baydar, Orhan Pamuk, Zeynep Oral, Ataol Behramoğlu ve Zülfü Livaneli’nin de yer aldığı 211 edebiyatçı ve yazar “sansür yasası”na karşı, “Edebiyatçı ve yazarlar olarak ülkeyi derin bir karanlığa boğacak sansür yasasını reddediyoruz. Zorbaların yalanına karşı, halkın ve dünyanın hakikati!” dedi.
21 EKİM 2022
Erdoğan: Yalan haberler sebebiyle milyonlarca insan mağduriyet yaşıyor
İslam İşbirliği Teşkilatı 12. Enformasyon Bakanları Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, “Habere ulaşmak kolaylaşırken insanlığın hakikatle bağı giderek zayıflıyor. Medyanın, özellikle sosyal medyanın günlük hayatımızda daha fazla yer edinmeye başlaması avantaj yanında beraberinde hayati riskleri de getirmektedir. Bilgi kirliliği ve dezenformasyon bu tehditlerden en fazla öne çıkanlardır.” dedi.
22 EKİM 2022
Erdoğan, sosyal medyayı hedef aldı: Milli güvenliği tehdit eder konuma gelmiştir
“Türk Konseyi Medya Forumu”na video mesaj gönderen Erdoğan, sosyal medya mecralarını hedef aldı. Erdoğan, “Hiçbir denetimin olmadığı sosyal medya mecraları hem demokrasiyi hem toplumsal barışı hem de devletlerin milli güvenliğini tehdit eder konuma gelmiştir” dedi.
24 EKİM 2022
Uluslararası Af Örgütü’nden Türkiye’ye sansür yasasını kaldırması için çağrı
Uluslararası Af Örgütü, 13 Ekim’de TBMM’de kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe giren ‘sansür yasası’na ilişkin bugün yazılı bir açıklama yaptı. Af Örgütü, “2023’te yapılması planlanan milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimleri bağlamında bu mevzuat, kamusal istişare alanını açıkça daraltacak yeni bir tehdit oluşturmaktadır” değerlendirmesini yaptı.
25 EKİM 2022
Soylu ‘sansür yasasını’ böyle savundu: ‘Daha katısı Almanya’da, Fransa’da var’
Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nun (KVKK) ev sahipliğinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen 44. Küresel Mahremiyet Asamblesi (GPA) Konferansı’nda, konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Daha katısı Almanya’da var, Fransa’da var. Hatta İngiltere’de öyle bir yasa hazırlığı var ki hükümet kurulabilse o yasayı geçirebilecekler” diyerek sansür yasasını savundu.
26 EKİM 2022
Anayasa Mahkemesi’nden ‘sansür yasası’ kararı
Anayasa Mahkemesi, CHP’nin ‘sansür yasası’nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebinin ilk incelemesini tamamladı. Yasanın esastan görüşülmesine karar verdi.
3 KASIM 2022
‘Sansür yasası’nın ilk siyasi hedefi Kılıçdaroğlu oldu
‘Sansür Yasası’nın en çok tartışılan ve iptali için Anayasa Mahkemesi’ne taşınan, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak’ düzenlemesi, siyasiler arasında ilk kez CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkındaki suç duyurusunun gerekçesi oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü, “Kirli parayı yani milyar dolarları, yani uyuşturucu paralarını Türkiye’nin cari açığını finansmanında kullandılar” açıklamasını yapan Kılıçdaroğlu hakkında, “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçlaması ile dava açılmasını istedi. Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, “O yasa maddesinin, o aparatın; tamamen siyasilere, ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlama anlamında uygulanacağını ortaya koymuş oldular. Söylenen tam da buydu” dedi.
8 KASIM 2022
Kemal Kılıçdaroğlu’ndan sansür yasası görüşmesi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM’deki makamında, Medya Dayanışma Grubu bileşenlerini kabul etti. Görüşmede, geçtiğimiz ay TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen “Sansür Yasası”nın uygulama süreci değerlendirildi. Görüşmede, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı Kemal Aktaş, Gazetecileri Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel yer aldı.
8 KASIM 2022
İki gazeteciye ‘sansür yasası’ soruşturması: Savcılık takipsizlik kararı verdi
Tunceli Emek Gazetesi’nin imtiyaz sahibi Hüsniye Karakoyun ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mahmut Karakoyun hakkında “Tunceli’de Beş Adet Portatif Tuvalet için Resmi Açılış Töreni Düzenlendi” başlığı ile yayınlanan haber nedeniyle, yayın tarihinde TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri süren “Sansür Yasası” gerekçe gösterilerek suç duyurusunda bulunuldu. Savcılık takipsizlik kararı verdi.
9 KASIM 2022
TGS sordu, Fahrettin Altun cevapsız bıraktı
Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın “Dezenformasyonla Mücadele Merkezi”ne ilişkin yaptığı bilgi edinme hakkı kapsamında sorduğu sorulara yanıtlar geldi. Ancak sendikanın CİMER aracılığıyla yaptığı başvuruda Merkezin kadro sayısı, bütçesi, çalışma usul ve esaslarının hangi mevzuatla düzenlendiği ve Merkez Koordinatörü olarak atanan İdris Kardaş’ın istihdamının ne şekilde yapıldığına dair sorular cevapsız bırakıldı.